Περιγραφή
Το teff (πόα η αβησσυνιακή) είναι ένα αρχαίο σιτάρι, ένας μικροσκοπικός κόκκος, πολύ μικρότερος από τον κόκκο σίτου και για αυτό αλέθεται μαζί με τον φλοιό του, όπως το μαύρο ψωμί. Στην πραγματικότητα, το όνομα του σημαίνει “χαμένο”, ίσως επειδή αν πέσει στο έδαφος, θα χαθεί για πάντα. Παρόλο το μικρό μέγεθος του, η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Το teff είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Παρέχει αργή, αλλά μακρόχρονη ενέργεια, ενώ δεν ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη.
Έχει ελαφρώς πικρή γεύση σαν την κινόα, με μια γλυκύτητα που μοιάζει με εκείνη της μελάσας, η οποία βελτιώνει την υφή και τη διατροφική ποιότητα των ψωμιών και αρτοσκευασμάτων, ενώ παράλληλα βοηθά τη ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλά.
Εξαιρετικό για χρήση στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείστε το αντί για βρώμη σε σούπες. Προσθέστε το στα δημητριακά του πρωινού σας, στο γιαούρτι, ακόμη και στις σαλάτες. Φτιάξτε ψωμί, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια, ζύμη για πίτσα ή για να «δέσετε» τις σάλτσες σας. Απλά αντικαταστήστε μέρος της ποσότητας του συνηθισμένου αλευριού με το teff και δεν θα “χάσετε”. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αθλητές αντοχής καθώς προσφέρει αργή απελευθέρωση ενέργειας. Ενδείκνυται για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη και το αλεύρι (κοιλιοκάκη), αλλά και για χορτοφάγους ή διαβητικούς.
Διατροφική αξία ανά 100γρ:
-Ενέργεια: 1463Kj/346kcal
-Λιπαρά: 2,5g εκ των οποίων κορεσμένα: 0,6g
-Υδατάνθρακες: 67g εκ των οποίων σάκχαρα: 2,1g
-Εδώδιμες ίνες: 6,3g
-Πρωτεΐνες: 11g
-Αλάτι: 0,01g