Φασόλια πράσινα (ροβίτσα)

Κωδικός προϊόντος: 5-416 Κατηγορίες: ,
Περιγραφή

Περιγραφή

Η ροβίτσα, γνωστή και ως φασόλι mung ή Καλαματιανό ψιλοφάσουλο, θεωρείτα ένα από τα πιο θρεπτικά όσπρια για τον οργανισμό. Έχει μικρό μέγεθος (μικρότερο της φακής) και ξεχωρίζει κυρίως για το γυαλιστερό πράσινό της χρώμα. Διαθέτει πεντανόστιμη και γλυκιά γεύση, είναι γρήγορη στο μαγείρεμα και “ελαφριά” στη πέψη.

Είναι θρεπτικότατη αφού περιέχει πολλή πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλλιο καθώς και πολλές βιταμίνες. Ειδικότερα, μια μερίδα παρέχει έως και το 80% της απαιτούμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος, μιας ουσιαστικής βιταμίνης του συμπλέγματος Β που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας του DNA και είναι απαραίτητη για τις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά. Παράλληλα, μειώνει τη κακής χοληστερόλης και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος, βοηθά στην απώλεια βάρους και σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τέλος, αυξάνει την ανοσία και προστατεύει από τις λοιμώξεις, εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας των φυτοθρεπτικών, αντιφλεγμονοδών και αντιμικροβιακών ουσιών που περιέχει. Η ροβίτσα είναι ιδανική τροφή για χορτοφάγους, ακόμα και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιόκακη).

Προετοιμασία: Σε κρύο νερό για 1-2 ώρες. Αφού τα στραγγίξετε, βράσιμο για 45 με 60 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία (1 κούπα φασόλια ροβίτσα με 3 κούπες νερό). Μετά το βράσιμο προσθέστε αλάτι.

Μαζί της μπορείτε να φτιάξετε πολλά και νόστιμα πιάτα. Συγκεκριμένα, ταιριάζει πολύ σε μαγειρευτά και σούπες και δίνει πολύ ωραίες, πράσινες βελουτέ καθώς και πουρέ. Επίσης, μπαίνει σε σαλάτες και σε διάφορα κρύα πιάτα. Με ροβίτσα μπορείτε επίσης να φτιάξτε και χορτοφαγικά κεφτεδάκια.

Διατροφική αξία ανά 100γρ:
-Ενέργεια: 1452kJ/347kcal
-Λίπος: 1,1g
-Κορεσμένα: 0,4g
-Μονοακόρεστα: 0,2g
-Πολυακόρεστα: 0,4g
-Υδατάνθρακες: 63g
-Ζάχαρη: 6,6g
-Ίνες: 16g
-Πρωτεΐνες: 24g
-Σίδερο: 5,18 mg