Περιγραφή
Προέρχεται από την ποικιλία Vicia Faba Major, ένα σπόρο που έφεραν οι Λημνιοί από την Αίγυπτο και καλλιεργούσαν από τότε σε μικρούς λαχανόκηπους για ιδιοκατανάλωση.
Η καλλιέργειά του είναι ξερική με μικρού – μετρίου μεγέθους καρπό ιδιαίτερης βραστικότητας, ψιλή φλούδα και καστανό χρώμα. Τα κουκιά είναι γνωστά από την αρχαιότητα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητά στους αρχαίους Έλληνες.
Τα οφέλη τους για τον οργανισμό ποικίλουν. Συγκεκριμένα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης Α, φλαβονοειδών και καροτενοειδών όπως η λουτείνη και η ζεαξανθίνη που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση. Παράλληλα, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο συστατικό για την πρόληψη του συνδρόμου του νευρικού σωλήνα. Φυσικά δεν στερούνται ουσίες όπως, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού καθώς και ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος-Β αλλά και C. Τέλος, εμπεριέχουν το αμινοξύ L-dopa (ντοπαμίνη) που βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson, καθώς λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.
Κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητο, τα άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια ενζύμου G6PD να μην καταναλώσουν επουδενί κουκιά, αφού μπορούν να προκαλέσουν μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως κυαμισμός, μια αιμολυτική ασθένεια. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.
Χρησιμοποιήστε τα κουκιά για να δώσετε χρώμα και ιδιαίτερη γεύση στις σαλάτες σας, στα κυρίως γεύματά σας ή να “παίξετε” με συνταγές, όπως το χούμους και σε συνδυασμούς με άλλα συνοδευτικά, όπως το ρύζι, αλλά και ως πρωτεϊνική πηγή αντί για κρέας!
Διατροφική αξία ανά 100γρ:
-Ενέργεια: 1428kj/341kcal
-Πρωτεΐνες: 26,12g
-Φ. Ίνες: 25g
-Υδατάνθρακες: 58,30g εκ των οποίων σάκχαρα: 5,70g
-Λίπη: 1,53g εκ των οποίων κορεσμένα: 0,25g
-Αλάτι: 0,001g