Περιγραφή
Η νοστιμιά των ξηρών καρπών είναι αναμφισβήτητα γνωστή σε όλους. Ωστόσο, αυτό που μάλλον δεν είναι ευρέως γνωστό στους περισσότερους, είναι η ευεργετική για τον οργανισμό δράση τους, σύμφωνα με την ιατρική και διαιτολογία αφού αποτελούν υγιεινό έδεσμα στις σωστές πάντα ποσότητες.
Τα μακαντάμια, ή αλλιώς macadamias, είναι ένα ξεχωριστό είδος ξηρού καρπού που ξεκάθαρα διαφέρει συγκριτικά με τα υπόλοιπα του είδους του. Διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και το υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο (720 kcal/100gr).
Συμπληρωματικά, εμπεριέχουν σίδηρο, ουσία απαραίτητη για τη σύνθεση αιμοσφαιρινίνης, την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού αλλά και για τη πρόληψη κατά της αναιμίας. Έχουν ασβέστιο και φώσφορο για ενίσχυση των οστών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη για σωστή μεταβολική λειτουργία, υγιές δέρμα και πεπτικό σύστημα. Σελήνιο, ως βασικό συστατικό της αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής άμυνας του οργανισμού και κάλιο που συμμετέχει στη ρύθμιση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας και στη προστασία από αρρυθμίες και υπέρταση.
Διατροφική αξία ανά 100γρ:
-Μονοακόρεστα: 59g
-Σίδηρος: 2.65mg
-Ασβέστιο: 70mg
-Θειαμίνη: 0.71mg
-Νιασίνη: 2.27mg
-Σελήνιο: 3.6mcg