Περιγραφή
Η νοστιμιά των ξηρών καρπών είναι αναμφισβήτητα γνωστή σε όλους. Ωστόσο, αυτό που μάλλον δεν είναι ευρέως γνωστό στους περισσότερους, είναι η ευεργετική για τον οργανισμό δράση τους, σύμφωνα με την ιατρική και διαιτολογία αφού αποτελούν υγιεινό έδεσμα στις σωστές πάντα ποσότητες.
Το κουκουνάρι αποτελείται από 50% λίπος, 30% πρωτεΐνη και 11% υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα και βιταμίνες, όπως οι Β1 και Ε, ο χαλκός, ο σίδηρος, το ασβέστιο,το φολικό οξύ, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, αλλά και ο ψευδάργυρος.
Ξεχωρίζει για την υψηλή βιολογική αξία των πρωτεϊνών του, που είναι απαραίτητες για τη ομαλή ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπρόσθετα, τα ω3 λιπαρά οξέα του είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Εδώ και χρόνια αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων μελετών καθώς, εκδηλώνει οιστρογονική δράση με προφυλακτικές δράσεις συντελώντας έτσι, στην υγεία του μαστού.
Εν ολίγοις, ένας ξηρός καρπός με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και υψηλή ενεργειακή αξία που “αγγίζει” τα 660kcal ανά 100γρ.