Περιγραφή
Η νοστιμιά των ξηρών καρπών είναι αναμφισβήτητα γνωστή σε όλους. Ωστόσο, αυτό που μάλλον δεν είναι ευρέως γνωστό στους περισσότερους, είναι η ευεργετική για τον οργανισμό δράση τους, σύμφωνα με την ιατρική και διαιτολογία αφού αποτελούν υγιεινό έδεσμα στις σωστές πάντα ποσότητες.
Τα καρύδια αποτελούν τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως η Β6 και η βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Επιπλέον, έχουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, ωφελώντας παράλληλα τα οστά και την εγκεφαλική λειτουργία. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών.
Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους καθώς 30γρ. καρύδια δίνουν περίπου 200 θερμίδες. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση τους να μην ξεπερνά τη συγκεκριμένη δοσολογία.
Διατροφική αξία ανά 100γρ:
-Φυτικές Ίνες: 7g
-Μαγνήσιo: 158mg
-Φώσφορο: 346mg
-Κάλιο: 441mg
-Ασβέστιο: 98mg
-Βιταμίνη Β: 60.54mg
-Βιταμίνη Ε: 0.7mg
-Φυτοστερόλες: 72mg
-Πολυακόρεστα: 47mg