Περιγραφή
Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη R (60 mg/100gr γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
Ειδικότερα, περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα, καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών. Παράλληλα, βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και έχει διουρητική δράση. Ακόμη, βελτιώνει την όρεξη για αυτό και συνίσταται ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις, αδυναμίας ή γενικής εξασθένισης του οργανισμού, απώλειας βάρους, εντερικών ανωμαλιών, ψύχωσης, νευρασθένειας, απώλειας μνήμης και κακού μεταβολισμού.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί, πως 35γρ. γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ξεκινήστε τη κατανάλωση της σε μικρές ποσότητες προκειμένου ο οργανισμός να συνηθίσει και σταδιακά αυξήστε τη στη ποσότητα της μιας κουταλιάς. Καταναλώνεται και αυτούσια αλλά και διαλυμένη.