Περιγραφή
Μία διαφορετική ποικιλία της ιδιαίτερα γνωστής λευκής κινόα. Η μαύρη, βασιλική κινόα, όταν μαγειρευτεί διατηρεί την τραγανή υφή και το χρώμα της. Η γεύση της είναι γήινη και ανεπαίσθητα γλυκιά. Η «βασιλική» εκδοχή προέρχεται από μια πολύ ιδιαίτερη ποικιλία, που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στα υψίπεδα της δυτικής Βολιβίας, σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 4.000 μέτρα. To “εξωτικό” αυτό δημητριακό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Αναφέρεται και ως λειτουργικό τρόφιμο που στοχεύει στη μείωση του κινδύνου από διάφορες παθήσεις, περιλαμβανομένης της καρδιακής νόσου, του καρκίνου και του διαβήτη. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, είναι ελεύθερο γλουτένης και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ακόμη και η ΝΑΣΑ περιλαμβάνει τη κινόα στα διατροφικά εφόδια των διαστημικών αποστολών της. Είναι θάμνος και εδώδιμοι είναι οι ποικιλόχρωμοι σπόροι της. Η επιστημονική ονομασία είναι Chenopodium quinoa. Όπως προαναφέρθηκε δεν έχει γλουτένη, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε σάκχαρα, καθιστώντας την ιδανική τροφή για όλους σχεδόν, αλλά ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη και εκείνους που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ο καρπός της περιέχει όλες τις «αρετές» των δημητριακών, συντελώντας στον έλεγχο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πλάκας και της αύξησης του βάρους, ενώ παράλληλα είναι εύπεπτος, εν αντιθέσει με τα περισσότερα δημητριακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε η κινόα, θεωρούνταν από τους Ισπανούς κατακτητές ως άχρηστη τροφή, ενώ σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υγιεινών τροφών και κερδίζει την καλύτερη θέση στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Όσον αφορά τη θρεπτική της αξία, διαθέτει μια πληθώρα ουσιών όπως, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα, κάλιο μαγγάνιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος-Β, ανθοκυανίνες και άλφα-λινολενικό οξύ. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά βοηθούν, την ομοιόμορφη μεταφορά οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης αδυναμίας, κόπωσης ή αναιμίας, διατηρούν υγιές το ήπαρ και το νευρικό σύστημα, μειώνουν τις φλεγμονές και τέλος, προστατεύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού. Μάλιστα, από πρωτεϊνικής άποψης, η διατροφική αξία των πρωτεϊνών της, για τις οποίες και ξεχωρίζει, πλησιάζει αυτή, του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών, με πολύ χαμηλότερα λιπαρά και περισσότερες πολύτιμες φυτικές ίνες αντίστοιχα.
Χρήση: Για την προετοιμασία της, θα πρέπει πρώτα να την μουλιάσετε σε καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να την ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα της κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Προετοιμάστε την κινόα όπως μαγειρεύετε το ρύζι ή το κους κους (ένα μέρος κινόα σε δύο μέρη νερό). Αφήστε το νερό να βράσει, προσθέστε την κινόα, χαμηλώστε τη θερμότητα, καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει για 12 με 15 λεπτά.
Οι επιλογές που έχουμε με την κινόα είναι ατελείωτες. Προσθέστε της λαχανικά, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Καταναλώστε τη σκέτη είτε συνοδεύστε τη με κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μπιφτέκια. Ρίξτε μυρωδικά και καρυκεύματα όπως, αστεροειδή γλυκάνισο, κάρρυ καυτερό ή ινδικά μείγματα μπαχαρικών. Χρησιμοποιήστε τη για το πρωινό σας γεύμα μαζί με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα ή για να φτιάξετε μπάρες. Επιπρόσθετα, η κινόα μας δίνει καταπληκτικές επιλογές για σαλάτες. Ρίξτε τη στις πράσινες σαλάτες με ξηρούς καρπούς, στις σαλάτες οσπρίων όπως ρεβύθια και μανιταριών. Φτιάξτε σαλάτα με σπανάκι, σπαράγγια με λιαστές τομάτες και κάπαρη, φτιάξτε σαλάτα με κινόα και γλυκατάτες. Βράστε φασολάκια, αρακά, καλαμπόκι, καρότο και σερβίρετέ την μαζί με ελιές. Δώστε μία διαφορετική πινελιά στις παραδοσιακές σαλάτες, δηλαδή ανακατέψτε κινοά με λαχανικά εποχής όπως μαρούλια, iceberg, τομάτες, αγγούρια, κολοκύθια και περιχύστε με dressings.