Κουρκουμάς τριμμένος

Κωδικός προϊόντος: 2-021 Κατηγορίες: , , ,
Περιγραφή

Περιγραφή

Λατινική ονομασία : Curcuma longa

Προέλευση : Ο κουρκουμάς (ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα ή τουρμέρικ ή ινδικό σαφράν), είναι το αποξηραμένο ρίζωμα του φυτού Curcuma longa και φύεται σε άγρια μορφή στα δάση της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας. Η καλλιέργειά του πλέον έχει εξαπλωθεί σε όποιες περιοχές διαθέτουν το ζεστό και υγρό κλίμα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο ως εκλεκτό μπαχαρικό αλλά και για τα ευεργετικά οφέλη του στην υγεία, όπως στην παραδοσιακή Αγιουβερδική ιατρική. Επίσης, λόγω του χαρακτηριστικού χρυσοκίτρινου χρώματός του με τις λεπτές πορτοκαλί αποχρώσεις χρησιμοποιείται και ως χρωστική ύλη για βαφή υφασμάτων. Για την παραγωγή της τριμμένης κιτρινόριζας, τα φρέσκα ριζώματα αποξηραίνονται σε φούρνους και αλέθονται.

Άρωμα και γεύση : Το χαρακτηριστικό πλούσιο άρωμά του κινείται στη γκάμα του ξύλου, των εσπεριδοειδών, των λουλουδιών και του πιπερολεμονάτου τζίντζερ, ενώ γευστικά έχει μια μέτρια καυστικότητα με ελαφρά πικρές νότες.

Χρήσεις στην κουζίνα :  Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στις περισσότερες ασιατικές κουζίνες, στα πιάτα με αρνί ή λαχανικά, σε μείγματα μπαχαρικών, σε πιάτα με ρύζι, πουλερικά και όσπρια. Παίζει σε όλα τα βέγκαν πιάτα της Ινδικής κουζίνας με μελιτζάνες, φασόλια ή φακές. Η φήμη του τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και σε όλες τις σύγχρονες κουζίνες και μπαίνει κυριολεκτικά παντού. Ταιριάζει σε κους κους, ψάρι, θαλασσινά, αλλά και σε τουρσιά. Προσθέστε σε ομελέτες και πίτες, σε ζυμαρικά, σε χόρτα, σε σούπες, σε smoothies, αλλά και ως φυσική χρωστική ουσία σε τυριά, γαλακτοκομικά και σάλτσες.

Tip : Συνδυάστε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Το μαύρο πιπέρι βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητά του και ενισχύει τη δράση του, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό στον οργανισμό.

Συνδυάζεται με : με το τσίλι, τον κόλιανδρο , τον σιναπόσπορο, το μαραθόσπορο, το γαρίφαλο, το γάλα καρύδας, , το λέμονγκρας, , το κύμινο και την πάπρικα. Επίσης ταιριάζει εξαιρετικά με κανέλα, τζίντζερ και σκόρδο.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Αν ακολουθείτε τα νέα της διατροφής, τα site ευεξίας, ακόμα και τα social media, ίσως να έχετε παρατηρήσει πως ο κουρκουμάς βρίσκεται παντού. Η νέα τάση θέτει τον κουρκουμά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη (το κυριότερο και δραστικότερο συστατικό του κουρκουμά) προστατεύει τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες και έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ανάμεσα στα κυριότερα οφέλη της κουρκουμίνης είναι η αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή της δράση.

Στις κύριες θεραπευτικές του ιδιότητες συμπεριλαμβάνονται : η μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου. Επίσης, η χρήση του έχει συνδεθεί με την πρόληψη του διαβήτη, την προστασία ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ, την ανακούφιση από τα αρθριτικά και την επιβράδυνση της ηπατικής βλάβης που οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος. Θεωρείται δε, ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Φτιάξτε το διάσημο «Χρυσό Γάλα» (Golden Milk)

Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι γάλα ή φυτικό ρόφημα με ½ κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη, 1/4 κ.γλ. κανέλα Κεϋλάνης, μία πρέζα τζίντζερ, μία πρέζα μαύρο πιπέρι. Σιγοβράστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά περίπου για 10 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν τα μπαχαρικά. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε εάν θέλετε, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

Απολαύστε το ζεστό! Θα φροντίσει το σώμα και το μυαλό μας !