Περιγραφή
Λατινική ονομασία : Cardamomi nigra semen
Προέλευση : Το μαύρο κάρδαμο, προέρχεται από το αποξηραμένο περικάρπιο (μαζί με τους σπόρους του) του φυτού amomum subulatum. Ανήκει στην οικογένεια των ζιγγιβεριδών, δηλαδή του τζίντζερ και φύεται στην Ινδία και το Νεπάλ. Το περικάρπιό του είναι σκούρο καφέ προς μαύρο και το σχήμα του θυμίζει αμύγδαλο. Στο εσωτερικό του έχει μικρά σποράκια που φέρουν τις περισσότερες από τις αρωματικές ενώσεις, οπότε το μαύρο καρδάμωμο πωλείται πάντα με το περικάρπιό του. Συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο οι σπόροι, ολόκληροι ή τριμμένοι την τελευταία στιγμή, ώστε να μην ξεραίνονται και χάνουν την έντασή τους.
Άρωμα και γεύση : Οι λοβοί του σπόρου τους απελευθερώνουν τη δροσιστική αίσθηση της μέντας και της καμφοράς αν και προσδίδουν άρωμα καπνού που προέρχεται από τις παραδοσιακές μεθόδους της ξήρανσής του πάνω στις γυμνές φλόγες. Κατατάσσεται στα “θερμά” μπαχαρικά, με ελαφρώς πικάντικη γεύση χωρίς να είναι καυτερή.
Χρήσεις στην κουζίνα : Σε αντίθεση με το πράσινο κάρδαμο, αυτό το μπαχαρικό σπανίως χρησιμοποιείται σε γλυκά πιάτα. Ταιριάζει όμως σε τσάτνεϋ & μαρμελάδες. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδική κουζίνα, σε μείγματα μπαχαρικών, αλλά και για τα πλούσια κρεατικά στη γάστρα, σε σούπες κρέατος και λαχανικών, σε σούπες noodles, σε πιλάφια αλλά και στην άλμη των τουρσιών.
Συνδυάζεται με : γαρίφαλο και κόλιανδρο. Η ανάμιξή του με πράσινο κάρδαμο, κανέλα και τσίλι, υπόσχονται ένα εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες : Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, το μαύρο κάρδαμο χρησιμοποιείται για τις στομαχικές διαταραχές και την ελονοσία.