Περιγραφή
Λατινική ονομασία : Eutrema japonicum ή Wasabia japonica
Προέλευση : Πρόκειται για τη ρίζα του φυτού Wasabia japonica το οποίο συναντάται αποκλειστικά στις ψυχρές, ορεινές περιοχές της Ιαπωνίας. Η τιμή του είναι ιδιαίτερα αυξημένη εξαιτίας της σπανιότητάς του. Στην Ελλάδα (αλλά και στην Ιαπωνία) συνήθως η σος γουασάμπι φτιάχνεται με χρένο (κοχλιάριο ή αγριοράπανο ή horseradish στα αγγλικά), με παρόμοιο γευστικό αποτέλεσμα, καθώς προέρχεται από την ίδια οικογένεια φυτών και αποτελούν συγγενικά είδη.
Άρωμα και γεύση : η σκόνη γουασάμπι από μόνη της είναι υπόπικρη και μόνο όταν έρθει σε επαφή με κάποιο υγρό, εκφράζει τη χαρακτηριστική της αψάδα και καυστικότητα. Η ιδιαίτερα καυτερή και πικάντικη γεύση του δεν περνάει απαρατήρητη, κάτι που γνωρίζουν οι λάτρεις της Ιαπωνικής κουζίνας. Γι΄αυτό προσοχή την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε. Μία πολύ μικρή ποσότητα, είναι ικανή να σας κάνει να… αναψοκοκκινήσετε !
Χρήσεις στην κουζίνα : συνοδεύει τα περισσότερα γιαπωνέζικα πιάτα όπως σούσι, σασίμι, μάκι ρολ, ωμά ψάρια, αβοκάντο, ρύζι. Μπορεί όμως να αξιοποιηθεί σε οποιοδήποτε ντιπ ή σος για έξτρα πικάντικη γεύση (π.χ. σε μαγιονέζα, γουακαμόλε, γιαούρτι). Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σούπες και σαλάτες αλλά και σε κρέατα, όπως για παράδειγμα στο χοιρινό ή το κοτόπουλο σαν μπαχαρικό. Με προσοχή όμως γιατί είναι πολύ καυτερό.
Συνδυάζεται με : φρέσκα μυρωδικά όπως ,δυόσμος, βασιλικός και μέντα, αν και οι παραδοσιακοί του σύντροφοι είναι τα φύκια και η σόγια.
Θεραπευτικές Ιδιότητες : Πληροφοριακά, το αυθεντικό γουασάμπι είναι μία καλή πηγή βιταμίνης C, περιέχει βιταμίνη Β-6, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι φυσικό αποτοξινωτικό. Θεωρείται ότι έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου, κατά τις αρθρίτιδας, συντελεί στην υγεία των δοντιών, στην καρδιαγγειακή υγεία και εξουδετερώνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή σε όλη την αναπνευστική οδό.