Υπερτροφές

Τα τελευταία χρόνια οι υπερτροφές έχουν διαδοθεί ως κάτι καινούργιο που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας, παρόλο που ήταν πολύ γνωστές στους προγενέστερους πολιτισμούς και χρησιμοποιούνταν είτε προληπτικά είτε ως θεραπευτικά μέσα για διάφορες ασθένειες. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο, το μέλι, ο βασιλικός πολτός και το ρόδι ήταν οι «υπερτροφές» που  προτιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινή τους διατροφή. Η επιστήμη μελετά πλέον τα μυστικά της διατροφής των προγόνων μας και μας ενημερώνει καθημερινά γι’ αυτήν την «καινούρια» κατηγορία τροφίμων και τα πολλαπλά οφέλη τους αν τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Έτσι, οι υπερτροφές είναι φυσικές τροφές με λίγες θερμίδες, είναι ανώτερες πηγές αντιοξειδωτικών και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο, συστατικά που δεν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας. Σε κάθε τέτοια τροφή υπάρχουν 100 έως 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ανάμεσα στα οποία και κάποια δυσεύρετα στα συνήθη τρόφιμα.

Θεωρείται ότι η συστηματική τους χρήση αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας. Μάλιστα, οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία είναι ευθέως συγκρίσιμες με εκείνες πολλών φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για εντελώς φυσικές τροφές. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να εντάσσονται σε μία γενικά υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση.  

Κάποια παραδείγματα υπερτροφών είναι :

Ο λιναρόσπορος, η μαστίχα Χίου, ο κουρκουμάς, η κανέλα Κεϋλάνης, η χλωρέλλα, η σπιρουλίνα, οι σπόροι chia, διάφορα μούρα όπως η αρώνια, το ιπποφαές , γκότζι και ακάϊ, ο αμάρανθος, το γανόδερμα, το κακάο, η μάκα, το σιταρόχορτο και πολλές άλλες τροφές, φρούτα, καρποί, όσπρια κ.α.