Tamarind χωρίς σπόρους 400γρ

Κωδικός προϊόντος: 2-113 Κατηγορίες: ,
Περιγραφή

Περιγραφή

Ο Ταμάρινδος (Tamarindus indica) είναι ένας τεράστιος θάμνος, που ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και είναι ιθαγενής στην τροπική ζώνη της Αφρικής. Οι καρποί του προστατεύονται από ένα σκληρό περίβλημα σαν μακρύ «φασόλι» και περιέχουν μια χυμώδη, κολλώδη πούλπα, που περιβάλλει τους σκληρούς σπόρους του φυτού. Ακριβώς αυτή η πούλπα, με την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα και τρυγικό οξύ που της δίνουν μια εντελώς ιδιαίτερη γεύση, έχει βρει πολλές χρήσεις σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Η πιο διαδεδομένη μορφή της είναι η πάστα ταμάρινδου, που προέρχεται από τους πολύ ώριμους καρπούς ώστε να μειωθεί η οξύτητά της.

Συναντάμε την πάστα συνήθως σε μαλακή μορφή με ένα σκούρο καφέ-κόκκινο χρώμα. Δεν διαθέτει δυνατό άρωμα. Στο στόμα η πρώτη εντύπωση που αφήνει είναι μια έντονη ξινίλα, αλλά και μια γλυκιά φρουτώδης γεύση. Τα δε αιθέρια έλαιά του παραπέμπουν στο λεμόνι, το γεράνι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.

Το ταμαρίντ με τη γλυκόξινη γεύση του, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, σάκχαρα, βιταμίνη Β, αλλά και ασβέστιο, που είναι πολύ ενδιαφέρον συστατικό για ένα φρούτο. Οι φαρμακευτικές χρήσεις του tamarind είναι αναρίθμητες. Μετά από φυτοχημικές μελέτες βρέθηκε ότι το ταμαρίντ περιέχει τανίνες, σαπωνίνες, σεσκιτερπένια, αλκαλοειδή, φλαβοταμίνες και άλλα δραστικά στοιχεία. Ο πολτός είναι επίσημα αναγνωρισμένος σε βρετανικές, αμερικάνικες και πολλές άλλες φαρμακοποιίες. Τα σκευάσματα Tamarind είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα ως αντιπυρετικά, καθαρτικά και carminatives (για τα αέρια στο στομάχι).

Πως χρησιμοποιείται:  Μουλιάστε μια μικρή ποσότητα από την πάστα σε καυτό νερό, για 10-15 λεπτά. Ανακατέψτε τη για να διαλυθεί και μετά σουρώστε, πιέζοντάς την στο σουρωτήρι που θα κρατήσει όλες τις ίνες της και τα σποράκια της. Το σιρόπι του ταμάρινδου δίνει μια αίσθηση «ψημένου», που θυμίζει μελάσα κι είναι πολύ αψύ. Διαλύστε 1-2 κ.γλ. σε νερό και συνεχίστε ανάλογα. Δένει αρμονικά με τις καυτερές πιπεριές, ενώ αγαπά το τζίντζερ, το σκόρδο, το κύμινο, το γαρίφαλο και το μπαχάρι. Χρησιμοποιείται επίσης σε επιδόρπια, σαν μαρμελάδα, αναμιγνύεται σε χυμούς ή ζαχαρούχα ποτά, γρανίτες, παγωτά και κάθε είδους σνακ. Καταναλώνεται επίσης για τη χρήση του ως φυσικό καθαρτικό.