Περιγραφή
Η οσπριάδα Κρήτης αποτελεί μία θρεπτικότατη, πολύχρωμη και γευστικότατη μίξη οσπρίων για όλες τις εποχές. Είναι ένα μείγμα από 13 διαφορετικά όσπρια: ρεβίθι, φακή, φακή κόκκινη, φακή πράσινη, φάβα πράσινη, φάβα κίτρινη, σιτάρι, ροβίτσα, φασόλι πλακέ, φασόλι μαυρομάτικο, φασόλι κόκκινο ή γίγαντες, φασόλι μπαρμπούνι, φασόλι μέτριο… όλη η θρεπτική αξία των οσπρίων σε ένα πιάτο!!!
Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή
300γρ οσπριάδα
1 κρεμμύδι ξερό
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα
2 καρότα
½ ματσάκι σέλινο
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα : λεμόνι και κάρδαμο τριμμένο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά με 2 λίτρα νερό για μια ώρα (ίσως και λίγο παραπάνω). Κόβουμε τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 40′ λεπτά περίπου. Στο τελευταίο 20λεπτο, προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε στα πιάτα με χυμό λεμόνι και τριμμένο κάρδαμο.