Περιγραφή
Λατινική ονομασία : Syzygium aromaticum
Προέλευση : Το Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο) είναι ο αρωματικός, αποξηραμένος ανθοφόρος οφθαλμός (μπουμπούκι) του δέντρου Συζύγιον το αρωματικόν (Syzygium aromaticum) και δεν πρέπει να συγχέεται με το γνωστό λουλούδι. Είναι γνωστό και ως μοσχοκάρφι, δηλαδή μοσχοβολιστό καρφί. Κατάγεται από τα νησιά Μολούκες στην Ινδονησία, αλλά ευδοκιμεί και στις Φιλιππίνες, στη Σουμάτρα, την Τζαμάικα, τις Δυτικές Ινδίες, την Βραζιλία, την Αφρική. Στα νησιά Κομόρες, Νοτιοανατολική Αφρική, ευδοκιμεί ποικιλία με πιο χοντρούς καρπούς που θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας. Πρόκειται για ένα από τα πολυτιμότερα, μέχρι και σήμερα, μπαχαρικά. Εξαιτίας του άλλωστε ξέσπασε ο «Πόλεμος των Μπαχαρικών» τον 17ο αιώνα, μεταξύ της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, στις ακτές και τα νησιά του ινδικού ωκεανού. Οι δε αρχαίοι Κινέζοι αυλικοί ήταν υποχρεωμένοι να μασούν γαρίφαλα, έτσι ώστε να έχουν ευχάριστη ανάσα κατά τη συνομιλία τους με τον αυτοκράτορα.
Άρωμα και γεύση : Το έντονο, χαρακτηριστικό πιπεράτο άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση του που ξεκινά γλυκά για να αφήσει μία ερεθιστική αψάδα στη γλώσσα, υπαγορεύουν την χρήση του με μέτρο.
Χρήσεις στην κουζίνα : Χρησιμοποιείται σε ζωμούς κρέατος, στο στιφάδο, στο ψητό κατσαρόλας, σε ψητό ψάρι, ενώ δίνει ένταση σε σάλτσες τομάτας και κρασιού. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ζαχαροπλαστική αφού μπαίνει σε κέικ, τσουρέκια, κουλουράκια, μελομακάρονα αλλά και σιρόπια ή κομπόστες, δίνοντας έτσι μια πιο πικάντικη, γευστική νότα. Αποτελεί βασικό συστατικό του κάρυ, του ινδικού γκαράμ μασάλα και του Κινέζικου μείγματος των 5 μπαχαρικών. Ακόμη, χρησιμοποιείται σε αφεψήματα, καθώς και στην παρασκευή του ζεστού αρωματικού κρασιού (Glühwein).
Συνδυάζεται με : μπαχάρι, κανέλα, δαφνόφυλλα, τζίντζερ, κάρδαμο, τσίλι, κόλιανδρο. Αλλά και με μοσχοκάρυδο, μαραθόσπορο, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.
Θεραπευτικές Ιδιότητες : Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική και αντικαρκινική δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Επιπλέον, έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμη η μάσηση γαρίφαλου σε περίπτωση πονόλαιμου αλλά και πονόδοντου. ‘Αλλωστε είναι γνωστή η χρήση του αιθέριου έλαιου γαρυφαλέλαιο στην οδοντιατρική.