Περιγραφή
Άλλες ονομασίες: Μέλισσα η φαρμακευτική, αγριομέλισσα, μελισσοβότανο και κιτροβάλσαμο
Λατινική ονομασία: Melissa officinalis
Θεραπευτικά ενδείκνυται: η δράση του βοτάνου είναι κατασταλτική, αντικαταθλιπτική, διεγείρει την όρεξη για φαγητό και παράλληλα βοηθάει στην διαδικασία της πέψης, χαλαρώνει τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία, δρα ως ιδρωταγωγό, χαλαρώνει και αποκαθιστά το νευρικό σύστημα, δρα εναντίον των ιών και βακτηριδίων, γεγονός το οποίο το καθιστά άριστο βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και είναι άφυσο και σπασμολυτικό. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι κατ’ αρχάς τα φύλλα που είναι ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση (κατόπιν υποδείξεων ειδικού). Έχουν επίσης φυσώδεις ιδιότητες, κατά συνέπεια είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές όταν έχουν στεναχώρια ή άγχος. Το Μελισσόχορτο είναι δροσιστικό και έτσι τα φύλλα του είναι καλά για εμπύρετα κρυολογήματα. Επίσης, με νωπά φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε ένα δροσιστικό ρόφημα το καλοκαίρι. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι εξωτερικές χρήσεις του βοτάνου, όπου δηλαδή χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει ανοιχτές πληγές και επώδυνα πρηξίματα.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα: Ρίξτε 2-3 κ.γ. ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ή 4-6 φρέσκα φύλλα και αφήστε το για 10-15 λεπτά, σκεπασμένο, για να μην εξατμίζεται το αιθέριο έλαιό του. Πίνουμε ένα φλιτζάνι από αυτό το ρόφημα πρωί και βράδυ ή όποτε χρειάζεται.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις: Δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερες παρενέργειες από τη χρήση του συγκεκριμένου βοτάνου, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να μην γίνεται αλόγιστη χρήση του και να τηρούνται οι προβλεπόμενες δοσολογίες.