Περιγραφή
Άλλες ονομασίες: Ιβίσκος η σαβδαρίφη
Λατινική ονομασία: Hibiscus sabdariffa
Θεραπευτικά ενδείκνυται για: καταπολέμηση της ουρολοίμωξης, εξομάλυνση των πόνων περιόδου, υπέρταση, χοληστερίνη, είναι αντιοξειδωτικό, διουρητικό, έχει αντισηπτικές, αφροδισιακές, στυπτικές, χολαγωγές, καταπραϋντικές, χωνευτικές και ήπια καθαρτικές ιδιότητες
Ερευνητές στην Ανατολική Ασία αναφέρουν πως ο ιβίσκος μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και θεωρούν πως η πληθώρα διαφόρων αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο άνθος του φυτού, έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την καλή λειτουργία και την υγεία της καρδιάς, όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι. Ακόμη, το βότανο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων, αυτό αποτελεί και έναν από τους βασικότερους λόγους που ο ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους, καθώς επίσης και για ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι δρα ως αντισκορβουτικό, στυπτικό, διουρητικό, αντιπυρετικό, στομαχικό. Πιο συγκεκριμένα οι κάλυκες του φυτού είναι αρωματικοί, στυπτικοί και δροσεροί. Έχουν διουρητική δράση, βοηθούν σε πυρετούς και δρουν εναντίον της χολέρας. Τα φύλλα είναι αντισκορβουτικά, μαλακτικά, διουρητικά, δροσερά, καταπραϋντικά. Επειδή είναι γλοιώδη, χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά για κατευναστική θεραπεία του βήχα. Εξωτερικά βοηθούν σε κατάπλασμα σε σπυριά και αποστήματα. Τα άνθη έχουν δράση διουρητική και αντιχολερική. Μειώνουν την πίεση του αίματος και δυναμώνουν την περισταλτικότητα του εντέρου.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα: Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό βότανο ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις: Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση του βοτάνου, κατά συνέπεια κρατούμε τον απαραίτητο κανόνα της σωστής δοσολογίας.