Περιγραφή
Άλλες ονομασίες: Θύμος ο κοινός
Λατινική ονομασία: Thymus vulgaris
Θεραπευτικά ενδείκνυται για: βήχα, πονόλαιμο, κρυολόγημα, στομαχικές διαταραχές, τσιμπήματα εντόμων και φιδιών, χοληστερίνη, καρδιαγγειακά προβλήματα, τόνωση του ανοσοποιητικού, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, δυσπεψία, είναι αντιβακτηριακό, αντισηπτικό
Το Θυμάρι περιέχει πάνω από 1% πτητικό έλαιο και μεταξύ άλλων πικρά στοιχεία , τανίνη, φλαβονοειδή και τερπενοειδή, γεγονός το οποίο το καθιστά ένα ιδιαίτερα καλό άφυσο βότανο, το οποίο μπορεί άριστα να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις δυσπεψίας και νωθρής πέψης. Δρα κυρίως ως άφυσο, αντιμικροβιακό, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, στυπτικό και ανθελμινθικό. Χάρη στην πολύ ισχυρή αντισηπτική του δράση, εξωτερικά χρησιμοποιείται σαν λοσιόν για μολυσμένα τραύματα ενώ εσωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ καλά με τη μορφή γαργάρων για αναπνευστικές, πεπτικές λοιμώξεις καθώς επίσης και σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας καταπραΰνοντας τον ερεθισμένο λαιμό. Ακόμη, η αποχρεμπτική του δράση το καθιστά πολύ καλό βότανο για την διακοπή του βήχα αφού έχει την ιδιότητα να μειώνει τους περιττούς σπασμούς οι οποίοι και τον προκαλούν. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βρογχίτιδα, τον κοκκύτη και το άσθμα. Λόγω της ήπιας στυπτικής του δράσης, είναι χρήσιμο στην παιδική διάρροια και τη νυχτερινή ενούρηση.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε δύο κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10 λεπτά. Το ρόφημα πίνεται τρεις φορές την ημέρα.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις: Σε περίπτωση εγκυμοσύνης αποφεύγουμε τις θεραπευτικές δόσεις Θυμαριού και Θυμέλαιου γιατί το βότανο είναι διεγερτικό της μήτρας. Επίσης, το Θυμέλαιο μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους για αυτό πρέπει να το αραιώνετε πάντα καλά.