Περιγραφή
Άλλες ονομασίες: Αδίχταμος, ατίταμος, δίκταμνο, δίκταμο, δίταμο, έρωντας, λιβανόχορτο, μαλλιαρόχορτο, σταθόρι, σταμνόχορτο, στοματόχορτο, στομαχόχορτο, σταματόχορτο, τίταμος.
Λατινική ονομασία: Origanum dictamnus L. ή Dictamus creticus (όταν προορίζεται για φαρμακευτική χρήση)
Θεραπευτικά ενδείκνυται για: στομαχικές διαταραχές, διαβήτη, καταπολέμηση ελκών, κρυολόγημα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, πυρετό, είναι αντισηπτικό, τονωτικό και αντισπασμωδικό
Το δίκταμο δρα ως αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τόσο τα φύλλα όσο και το αιθέριο έλαιο του φυτού έχουν αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, εμφανίζει τόσο επουλωτικές όσο και στυπτικές ιδιότητες, γεγονός το οποίο το καθιστά ιδανικό φάρμακο για το στομάχι, αλλά και για τα αποστήματα και τα σπυριά (σαν κατάπλασμα). Έχει καταπραϋντική δράση σε περιπτώσεις πόνων οι οποίοι σχετίζονται με το στομάχι και τα έντερα. Για τους παραπάνω λόγους συστήνεται σε στομαχικές ή εντερικές διαταραχές, κολικούς και φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι ευστόμαχο και πολύ χωνευτικό. Επιπλέον, για τις αντισηπτικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται σε διαλείποντες πυρετούς, γρίπη και κρυολογήματα. Τέλος, χρησιμοποιείται ως αιμοστατικό και τονωτικό.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως και δύο φορές την ημέρα.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις: Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η υπερδοσολογία, πράγμα που ισχύει για όλα τα βότανα. Καλό είναι να μην καταναλώνεται από τις εγκύους συχνά.