Τα μπαχαρικά, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, έχουν μία ιδιαίτερη θέση σε κάθε κουζίνα. Γεύση, άρωμα αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες τα κάνουν περιζήτητα και απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή. Λόγω της  προστατευτικής τους δράσης για τον οργανισμό, ανέκαθεν ήταν ψηλά στη λίστα με τα τρόφιμα με  μεγάλη διατροφική αξία.

Η μαγειρική πλέον αποτελεί μια μορφή τέχνης και τα μπαχαρικά είναι από τα πολυτιμότερα υλικά της. Πώς όμως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να αντλήσουμε και τα περισσότερα δυνατά οφέλη τους;

Πώς  χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά σήμερα

Οι χρήσεις των μπαχαρικών είναι πολλές. Εκτός από τη θεραπευτική τους δράση, οι πιο γνωστές αφορούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, όπου σε κάθε συνταγή είναι απαραίτητη η παρουσία τους. Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από τα μπαχαρικά βρίσκουν εφαρμογή στην αρωματοποιία, για την παρασκευή καλλυντικών, σαπουνιών, φαρμάκων, κλπ.

Είναι γεγονός ότι τα μπαχαρικά κατά τον Μεσαίωνα θεωρούνταν «τόσο αισθησιακά όσο και υγιεινά». Χρησίμευαν δηλαδή τόσο στη δημιουργία αφροδισιακών όσο και στη μείωση της επικινδυνότητας και συντήρησης των τροφών μέσω της διαδικασίας της καρύκευσης. Σήμερα, όχι μόνο τέρπουν την ψυχή και μετατρέπουν το φαγητό σε γευστική εμπειρία αλλά θεωρούνται και σπουδαίες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, που μας προστατεύουν από τη γήρανση, αλλά και από διάφορες παθήσεις Στα πλαίσια πάντα μίας ισορροπημένης διατροφής, τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθούν στην πέψη, πολλά δε από αυτά έχουν αντιφλεγμονώδη, παυσίπονη, αλλά και αντιμικροβιακή δράση.

Πολλές μέλετες έρχονται να επικαιροποιήσουν την ευνοϊκή δράση των μπαχαρικών στην υγεία μας, συστήνοντάς μας τη χρήση τους με κάθε δυνατό τρόπο στην κουζίνα μας.

Βέβαια, παρά τη θετική τους δράση πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί με τη ποσότητα που χρησιμοποιούμε, καθώς εάν έχουμε προβλήματα με το στομάχι μας ή ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα ή και να εμποδίσουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Αγοράζοντας μπαχαρικά

Προτιμήστε να αγοράσετε τα μπαχαρικά κυρίως άκοπα , αν βέβαια αυτό είναι δυνατόν. Ο λόγος είναι ο εξής: Τα τριμμένα ή ψιλοκομμένα μπαχαρικά-μυρωδικάχάνουν πιο γρήγορα το άρωμά τους γιατί εξατμίζονται πιο γρήγορα τα αιθέρια έλαια. Σε αυτή την περίπτωση, σε ένα χρόνο περίπου θα πρέπει να αντικατασταθούν Τα ολόκληρα μπαχαρικά σας θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει και τα 4 χρόνια. Επειδή όμως και τα τριμμένα μπαχαρικά είναι απαραίτητα στην κουζίνα, μπορείτε απλά να προμηθεύστε κάθε φορά μία λογική ποσότητα ανάλογα με τη χρήση που κάνετε.

Μυστικά χρήσης τους στη μαγειρική

Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι τα μπαχαρικά μπαίνουν προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και το άρωμά τους. Όταν έχετε προσθέσει στο μαγείρεμα ολόκληρους κόκκους μπαχαρικών, π.χ., μπαχάρι, γαρίφαλο ή μασουράκι κανέλας, τότε πριν σερβίρετε το φαγητό πρέπει να τα αφαιρέσετε. Για να καρυκέψετε το φαγητό, χρησιμοποιείστε ένα στεγνό κουταλάκι. Εάν ρίξουμε το μπαχαρικό απευθείας από το δοχείο του πάνω από την κατσαρόλα, οι ατμοί που εισάγονται στο δοχείο, όχι μόνο επιταχύνουν την απώλεια γεύσης και αρώματος, αλλά και δημιουργούν υγρασία στο μπαχαρικό.

  • Για να μπορείτε να τα βγάλετε εύκολα από την κατσαρόλα, πριν τα χρησιμοποιήσετε, τυλίξτε τα σε τουλπάνι ή βάλτε τα στο ειδικό κουταλάκι του τσαγιού.
  • Για το μαρινάρισμα των τροφίμων προσθέστε τα μπαχαρικά 10-12 ώρες πριν από το μαγείρεμα.
  • Στις σαλάτες, τα ντρέσινγκ, τις φρουτοσαλάτες και γενικά σε ό,τι δεν μαγειρεύεται, καρυκεύστε 3-4 ώρες νωρίτερα, για να προλάβουν να αναδείξουν τη γεύση και το άρωμά τους.
  • Αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να τα ζεστάνετε λίγο βάζοντάς τα μέσα στο λάδι, το ξίδι, το λεμόνι κ.λπ. της συνταγής, και στη συνέχεια τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Τέλος, με τον συνδυασμό των κατάλληλων μπαχαρικών, μπορείτε να ελαττώσετε τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι στο τραπέζι σας.

Πώς θα τα αποθηκεύσετε

Για να διατηρηθεί περισσότερο το άρωμα και η φρεσκάδα των μπαχαρικών, αποθηκεύσετε τα Σε καλά σφραγισμένα γυάλινα βάζα, κατά προτίμηση. Φροντίστε να μην είναι κοντά σε ζεστή επιφάνεια ή σε σημείο που το χτυπά ο ήλιος, καθώς  δεν ευνοεί την καλή συντήρησή τους το πολύ φως, η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Μην τα τοποθετησετε σε ντουλάπι πάνω από την κουζίνα σας. Τα κόκκινα μπαχαρικά, φυλάσσονται καλύτερα στο ψυγείο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την εξάτμιση των πτητικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για το άρωμά τους. Τα μπαχαρικά-μυρωδικά, όσο πιο πολύ μένουν, τόσο χάνουν τη δύναμή τους και δεν αποδίδουν τη γεύση που πρέπει. Ετσι, αυτά που έχει ξεθωριάσει το χρώμα τους ή δεν «φρεσκομυρίζουν» θα πρέπει να αντικατασταθούν.